Ромашка

Ромашка – однорічна трав'яниста рослина з розгалуженим стеблом висотою до 50 сантиметрів з сімейства айстрові. Інші назви – роман, ромен, рум'янок, невістки. Це рослина з сильним ароматним запахом. Росте в бур'янистих та занедбаних місцях, в садах і вздовж доріг. Ромашка поширена в Європі, Північній Америці та Азії. На території України зустрічається 4 види.
Ромашка – це лікарська рослина, яка часто використовується при різних захворюваннях. Її також вживають як напій у вигляді чаю з приємним смаком. З відвару можна робити промивання і компреси на рани.
Для лікувальних цілей використовують квітки ромашки. Їх збирають в період цвітіння (з червня по серпень), відокремлюючи цілі квіткові кошики разом з невеликою частиною (близько 2 см) квітконосів і укладаючи в неглибокі кошики або рамки для сушіння трав. Сушать їх у тіні або в духовці при температурі до 35 °С.
Цікаві факти про ромашку:
  1. За сучасними уявленнями в світі існує близько 25 видів ромашки, частина з яких росте і на території нашої України. Найбільш широко відома ромашка лікарська (або аптечна), яка отримала таку назву завдяки своїм цілющим властивостям. Втім, інша її назва звучить набагато менш милозвучно – «ромашка обдерта».
  2. У косметичній промисловості ця квітка теж популярна, екстракт ромашки входить до складу безлічі кремів для шкіри. Використовується ця рослина і для догляду за волоссям – регулярне ополіскування волосся ромашковим настоєм надає їм красивого золотистого відтінку.
  3. Зазвичай вона вважається бур'яном, оскільки росте уздовж доріг, на звалищах і в покинутих місцях, а лікарські властивості у неї скромні. Втім, в народній медицині вона вживається досить широко.
  4. За допомогою перегонки свіжих квіток ромашки отримують ромашкове масло, що має безліч застосувань. Правда, у нього є одна особливість – його не варто зберігати у скляній тарі, оскільки воно до неї дуже сильно пристає, залишаючись на її стінках. Так що зберігають його зазвичай в металевих ємностях. Цікаво, що це масло має синій колір. Іноді воно використовується для фарбування виробів з порцеляни.
  5. Людство використовує ромашку аптечну в якості лікарського засобу з давніх часів. Про її цілющі властивості писав ще знаменитий давньогрецький лікар Гіппократ, який жив близько 2500 років тому. Зокрема, він рекомендував застосовувати її як болезаспокійливий і протисудомний засіб.
  6. Аптечна ромашка є ключовим інгредієнтом складного експериментального трав'яного збору, покликаного мінімізувати наслідки радіаційного опромінення. Застосування відвару з цього збору на ранніх стадіях розвитку променевої хвороби допомагає мінімізувати її наслідки.
  7. Ефірна олія ромашки застосовується і в харчовій промисловості, в основному в якості ароматизатора, що додається у деякі вина і лікери. А її листя в сушеному вигляді використовується в якості прянощі, що входить до складу деяких продуктів харчування.
  8. Корови, що пасуться на полі, не їдять ромашку через її сильний і різкий запах. Воно й на краще – якщо ця рослина буде включена до їх раціону, молоко, яке ці корови дають, придбає специфічний неприємний присмак.

Комментариев нет:

Отправить комментарий